Lymfheimangiom

Jag föddes med en missbildning i ansiktet och har genom åren tillbringat mycket tid på sjukhus. Närmare bestämt Universitetssjukhuset MAS i Malmö, en kort period låg jag i Växjö när jag var riktigt liten, därifrån blev jag flyttad till Lund, men hamnade ganska snabbt i Malmö.

Vad är Lymfheimangiom då? Det är i stort sett två missbildningar.
Lymphangioma som det heter på engelska är en mjukvävnadsmissbildning i lymfkärlen och lymfkörtlarna i ansiktet, halsen och hakan. Lymphangioma kan även sitta på andra ställen på kroppen, men jag har förstått att vanligast är i ansiktet.

Hemangioma är en godartad tumörmissbildning som i vanligaste fall kan se ut som ett litet smultron. Då kallas det även för smultronmärke och försvinner ofta av sig själv.
Min Lymfheimangiom gjorde att vänstra sidan av mitt ansikte växte betydligt snabbare än normalt. Detta gällde ben som mjukvävnader. För att hämna tillväxten gjorde jag många återkommande operationer. När jag sedan vuxit färdigt så försöker läkarna att återskapa ett så normalt utseende det går. Det är där jag är nu. Mitt största problem i dag är att pga. av den snabba tillväxten så var läkarna på tidigt stadium tvungna att ta bort i stort sett hela min tunga, eftersom den växte sig så stor att den riskerade att kväva mig. Denna operation gjorde att läkarna skar av nervbanor i tungan som styr rörelsen. Detta ledde till att tungan blev ”förlamad” och detta påverkar såklart mitt tal. Någon gång kanske läkarvetenskapen har kommit så långt att de eventuellt kan reparera den skadade nerverna så jag kan få ett mer normalare tal.

Annonser