Lantbrödskringlor

20160708-163822_5_orig
2 st kringlor, Ugn 225°

Indigridienser:
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl olja
1 msk salt
1,5 liter (ca 800 g) rågsikt
Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet. Häll resten av vattnet i degbunken tillsammans med oljan, saltet och största delen av mjölet.
2. Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa i bunken ca 15 min.
3. Arbeta sedan degen något mer i bunken och knåda den på bakbord med resten av mjölet tills den smidig och samtidigt seg.
4. Forma degen till 2 rullar, ca 60 cm långa och vik ihop dem till stora kringlor direkt på bakplåt. Eller forma dem till två stycken limpor.
5. Låt dem jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
6. Grädda i 225° ca 20 min.
Annonser